Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Videa

9 tipů na příslušenství pro natáčení videa

9 tipů na příslušenství pro natáčení videa
13. 3. 2023 | 4 minuty čtení

Stejně jako při každé aktivitě, i při natáčení videa je důležité udělat hlavně první krok. Aby byl ale trochu sebejistější, připravili jsme pro vás 9 tipů na produkty, které vám při tom pomohou jít správným směrem.

Fotoaparát s výměnnými objektivy

Ať už používáte jakoukoliv značku, mají dnes všechny fotoaparáty nějaký druh videa. Prozkoumat jeho potenciál bude nejlepší právě tím, že začnete nahrávat. V loňském roce jsme pro vás  natočili hned 25 dílů v seriálu #videoskola, který můžete sledovat na našem YT.

jak začít s videem od a do z

Zoom nebo pevný objektiv? Za nás je to docela jedno, každý má své pro a proti. Jak a který vybrat bude záležet hodně na několika věcech. 

  • Začínám s videem - super, využijte to, co už máte doma. Bude to asi dost pravděpodobně univerzální zoom, nebo setový objektiv. Hloubka ostrosti funguje ve videu jako u fotky a pokud jdete po nějakém větším uměleckém efektu, nebo extra rozmazaném pozadí, bude lepší zkusit pevnou padesátku. 
  • Chci hodně specifický “look” - Zaměřte se na objektivy s pevným ohniskem. V první řadě vám pomohu více přemýšlet nad záběry. Co se týče kreativního pojetí, budete moci perfektně pracovat s hloubkou ostrosti a dostat tak do videa lépe svůj záměr.

 

Jak vybrat objektiv

Variabilní ND filtry - #musthave příslušenství pro natáčení videa

Zejména s pevnými objektivy, kdy chceme dostat do videa menší hloubku ostrosti za běžného denního světla, je variabilní filtr nepostradatelným příslušenstvím. Dovolí vám i clony jako f/2,8 a vyšší v kombinaci se správnou rychlostí závěrky pro danou snímkovací frekvenci videa. Vybírat můžete z více značek, jeden za všechny pak bude Hoya, nebo Nisi, či snad B+W.

více o ND filtrech ve videu

Vychytané kreativní filtry na video

Jedním za všechny může být filtr Schneider Hollywood Black Magic, který se skvěle hodí pro vytvoření zajímavého přechodu/oparu u zdrojů světla ve scéně, ale zároveň zachová ostrost obrazu. Tento filtr také zjemňuje pleť a dodává videu snový nádech. 

mikrofony pro natáčení videa fotoškoda

Mikrofony pro rozhovory a vlogy

Zvuk dodává videu tu správnou šťávu. To jsme řešili v tomto videu. Za nás je dobré mít univerzální mikrofon. Tím může být například novinka Joby Wavo, která perfektně plní funkci bezúdržbového mikrofonu. Zkrátka připojíte a fungujete. Na rozhovory je tu pak skvělý set DJI Mic

Stativy a stabilizace pro natáčení videa

Stejně jako pro fotografii, i pro natáčení videa je kvalitní stativ dobrou pomůckou k lepšímu záběru. Doplněn i tzv. fluidní hlavu, umožní skvěle stabilní záběry i s teleobjektivy a zajistí jejich perfektní plynulost. Pro ještě zajímavější záběry s řadou dalších funkcí sáhnete pro stabilizátoru. 

  • Kompaktní provedení - zde mě zcela jasně napadá set stativu a hlavy Befree 3-way LIVE, který je dobrým hybridem pro focení i natáčení a zároveň se nepronese.
  • Poměr cena  / výkon - Sirui SH-25 jsme měli na vyzkoušení a s videem si také dobře poradí.
  • Maximální stabilita - MANFROTTO 504X & CF Fast Single Leg je set, který rozložíte za 3 vteřiny a okamžitě začnete natáčet. Toto plně profesionální řešení kombinuje praktičnost s rychlostí práce.   
  • Elektronické stabilizátory - Jsou ideální pro pokročilejší záběry. Skvěle kompenzují pohyb fotoaparátu s objektivem, umí dělat časosběr v pohybu, fotit panoramata a mají celou řadu dalších funkcí. 

Stabilizace videa, co a jak

Fotografická videa na našem YT

Tipy na produkty se v letošním roce střídají s naší fotoškolou, každý pátek tak máte přísun informací, rad a triků v jednom obsáhlém videu. Sledujte nás na YT. 

HOYA filtr ND variabilní II (3-400x) 67 mm

ND filtr s proměnlivou sílou zatmavení scény, Rozsah ND3 až ND400, Závit na zadní i přední straně filtru

3 210,-
HOYA filtr ND variabilní II (3-400x) 82 mm

ND filtr s proměnlivou sílou zatmavení scény, Rozsah ND3 až ND400, Závit na zadní i přední straně filtru

3 955,-
HOYA set filtrů ND 8/64/1000x PROND EX 49 mm

3 populární ND filtry - ND8, ND64, ND1000, Pouzdro na 4 filtry, Delší expozice s malou hloubkou ostrosti i během dne

2 400,-

Související články

Téma měsíce května: Fotíme na dovolené

Téma měsíce května: Fotíme na dovolené

Tipy na focení - jdeme fotit street II

Tipy na focení - jdeme fotit street II

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...